Sztorm Grupa
Zajęcia żeglarskie dla dzieci we wrześniu INFO
  • 6513fa9bbbcdc_img-7274.jpg

    Kambuz wyżywienie na jachcie podczas rejsu

Co jemy podczas obozu wędrowego?

peoples

Kto gotuje?

Uczestnicy pod opieką Kadry

Uczestnicy pod opieką Kadry

Na obozie wędrownym nie ma kucharki, a sternicy nie podają śniadań do łóżek. Wszyscy uczestnicy są zaangażowani w przygotowanie posiłków i sprzątanie po nich. Każdy jacht zaprowiantowany jest w niezbędne artykuły spożywcze do przygotowania śniadań, obiadów i kolacji pod okiem Wychowawcy.

Czas będzie poznać kilka smacznych przepisów i nauczyć się nie przypalać wody na herbatę! 

Produkty spożywcze na rejs

Na każdym jachcie biorącym udział w obozie wędrownym jest kuchenka gazowa, lodówka, zestaw niezbędnych garnków, talerzy, szklanek oraz sztućców. Każdy turnus obozu wyposażamy w niezbędne produkty spożywcze już pierwszego dnia rejsu - produkty suche, jak m.in. makarony, kasze, ryże, gotowe sosy a także świeże produkty spożywcze do przygotowania kanapek, jajecznicy, warzywa i owoce.

 

Część produktów (świeżych) dokupujemy również w trakcie rejsu, by jedzenie było zawsze świeże i smaczne!

Czytaj dalej i dowiedz się, jak dzieci robią zakupy, dzielą się pracą na jachcie i jak wygląda przykładowe menu podczas obozu wędrownego.

Wachty kambuzowe

Obowiązki na jachcie - wachty


System wachtowy w żeglarstwie pozwala na podział załogi jachtu na mniejsze grupki odpowiedzialne w danym czasie za daną czynność - dzielimy dzieci na wachty wyznaczamy im zadania np. Ala i Piotrek pełnią wachtę kambuzową i odpowiedzialni będą tego dnia za zrealizowanie niezbędnej listy potrzebnych produktów i zrobienie zakupów(pod opieką Wychowawcy) produktów świeżych w sklepie spożywczym. Uczymy młodzieży samodzielności w przygotowaniu listy, zrobieniu zakupów, a następnie przygotowania posiłku i sprzątnięcia po nim.

Wachta kambuzowa odpowiedzialna jest za przygotowanie posiłków np. kanapek na śniadanie dla całej Załogi i sprzątnięcie po śniadaniu. Każdego dnia jest zmiana i wachtę kambuzową pełnią inne dzieci. Uczymy współpracy i jednocześnie odpowiedzialności za powierzone zadania. Żeglarstwo to piękna nauka, nie tylko prac na jachcie, ale również współpracy przy innych, codziennych czynnościach. Dzieci uczą się nowych umiejętności!

Posiłki na obozie

Menu na jachcie, czyli jak wyglądają posiłki


Podczas obozu wędrownego uczestnicy przygotowują na jachcie śniadania, obiad oraz kolecję.

  • Śniadanie to często m.in. kanapki, parówki, jajecznica, owsianka, racuchy, jajka sadzone, a nawet czasem tosty francuskie! 
  • Obiad w przerwie od żeglugi to najczęściej np. spaghetti bolognese, wrapy z kurczakiem i warzywami, pad thai, kotlety schabowe, makaron z pest i warzywami. Skupiamy się na pożywnych obiadach, najczęściej jednogarnkowych.
  • Kolacja po spłynięciu do portu, np. kanapki lub w formie ogniska z kiełbaskami.

 

Menu zależy od pomysłowości załogi, a przede wszystkim zaangażowania i chęci wachty kambuzowej. Dbamy, żeby codziennie zjeść smacznie i zdrowo! Nad przygotowaniem posiłków w każdej załodze czuwa Sternik-Wychowawca. 

 

Program dnia uzależniony jest od warunków pogodowych oraz programu rejsu – każdy turnus może różnić się programem oraz trasą, czy zadaniami do wykonania.

 

Czasem chcąc wykorzystać dobre warunki pogodowe, zamiast przerwy na obiad zjemy lekki lunch w formie przekąsek na rejsie (np. kanapek, wrapów, warzyw z humusem), dzięki czemu pożeglujemy dłużej, a po spłynięciu zrobimy porządną obiadokolację. A czasem zrobimy bardzo wczesną poranną pobudkę i będziemy żeglować już o 5 rano. Życie to przygoda! Tu nie ma miejsca na rutynę.

 

 

 

 

Diety

Ważne! W przypadku diety/uczulenia/nietolerancji wybranych pokarmów wymagane jest podanie tej informacji już na etapie dokonywania zapisu przez formularz rezerwacji (prosimy szczegółowo opisać rodzaj diety w polu "uwagi”) lub najpóźniej do 3 tygodni przed rozpoczęciem wypoczynku na adres rezerwacja@sztormgrupa.pl.

 

Tylko po wcześniejszym zgłoszeniu nam tej informacji, będziemy w stanie ocenić, czy jesteśmy w stanie spełnić wymagania danej diety na obozie wędrownym i zakwalifikować uczestnika do wypoczynku oraz zapewnić produkty spożywcze do zaprowiantowania zgodne ze zgłaszaną dietą.

 

Przyjmujemy na obozy uczestników będących na różnych dietach, np. coraz bardziej popularnej diecie wegetariańskiej.

 

Jeśli uczestnik nie je niektórych produktów, to wachta kambuzowa będzie przygotowywać porcję posiłku zgodną z dietą, np. bez składnika, na który uczestnik jest uczulony. 

 

 

 

 

scope

Bądźmy ekologiczni podczas rejsu

Woda do picia


Podczas obozu zapewniamy wodę do picia bez ograniczeń. Ale, ale.... jest jeden warunek! Nie używamy kubeczków plastikowych. Każdy uczestnik powinien mieć swój bidon wielokrotnego użytku. Dzięki tego typu drobnym działaniom proekologicznym, przyczyniamy się do zmniejszamy liczby generowanych odpadów.